Livsmedelsverket är lögnare - Kolhydrater är inte alls lika nyttigt som vi trott.



Maten vi får i oss är full av tillsatser och konserveringsmedel och lögnerna kring vad vi får i oss är ofantliga.  Se filmen Food Inc!



Maten vi får i oss.

Vi har levt i en lögn. På många plan.

En av dem är lögnen om mat och vad det innehåller och vilken mat vi ska äta.

Nu ifrågasätts etablissemanget och livsmedelsverket av väldigt många människor.

Både professorer, doktorer, läkare och vanliga människor som upplevt förändringar genom att ändra sina kostvanor.

Vi är trött på lögnerna och det vi utsätts för. För de högsta handlar det om att tjäna pengar på oss konsumenter. Det viktigaste är att göra maten hållbar - därför får vi konserveringsmedel och tillsatser i vår mat. Maten blir hållbar länge. Men ingen bryr sig om biverkningar för oss som äter maten.

Allt handlar om att tjäna pengar.

Livsmedelsverket ljuger bland annat om intaget av kolhydrater - kolhydrater är det som gör att folk går upp i vikt! Fetma har ökat lavinartat i västärlden.




En fråga: - Hur kan en 4 år gammal cheesburgare fortfarande inte ha ruttnat? Vad är det vi får i oss? Hur hanterar vår kropp detta? Konserveringsmedel = Hållbarhet. Då blir det säljbara längre. Dock påverkar detta våra kroppar väldigt negativt vilket företagen inte bryr sig om. De skiter i dig.




Ett viktigt brev från Birgitta Strandvik.


Ur ”GU-journalen” nr 1/2003:
Tänk om vi lever med en stor fet lögn?!
DET SÄGS JU att en stor del av sjukdomarna i vårt välfärdssamhälle beror på kosten, framför allt att vi äter för mycket fett. Men tänk om det är fel! Tänk om inte fett är så farligt! Inget land har väl en sådan fettfobi som USA och ingenstans ser man så många feta människor. Fett ger mättnadskänsla. Brist på vissa så kallade essentiella fettsyror ger ökad aptit, troligen en kompensationsmekanism hos vår kropp. Får man inte äta fett äter man en massa kolhydrater som startar insulinproduktionen, man blir snabbt hungrig igen och effekten blir för mycket
kalorier. Fet blir man av kalorier som finns både i fett, kolhydrater och protein. Äter man dubbelt så mycket kolhydrater som fett, vilket är lätt hänt, så ger det lika mycket kalorier och dessutom ger överskott av kolhydrater höga blodfetter.

OAVSETT MÄNGD FETT är sammansättningen på fettet vi äter viktig. Hos råttor har vi kunnat påverka utvecklingen av fetma, diabetes, benskörhet, högt blodtryck och allergi i vuxen ålder genom att ge råttungarna bara under den första tiden då de ammas, det vill säga via deras modersmjölk - en fettsammansättning som är lik den vi har i västerlandets kost, det vill säga mycket margarinfett och lite mättat fett. Djuren programmerades så att oavsett hur deras kost var senare under uppväxten såg vi skillnader i sjukdomssymptom när de blev äldre. De djur som under amningsperioden uppföddes av mödrar som åt ister (mättat fett) visade till exempel klart minskad allergitendens. Andra råttungar utvecklade övervikt, högt blodtryck och högt insulin som vuxna när de fick en kost som vår, det vill säga med hög halt linolsyra i kosten endast under amningstiden. Tänk om sådan programmering föreligger också hos människor och bidrar till svårigheten att lyckas med bantning trots alla våra ambitioner.

Kartläggningen av den mänskliga arvsmassan har visat att vi inte är så olika djuren som vi trodde. Tänk om det gäller även kostens inverkan! Vår genuppsättning har inte ändrats på många miljoner år. Våra förfäder åt mycket rotfrukter och frukt, kött och fisk men inte kolhydrater i form av bröd och pasta. De sista sägs ju vara de viktigaste för oss! Tänk om kostpyramiden är fel? Tankar i den riktningen uttryckte redan den berömde gastronomen och näringsfysiologen Jean Brillat-Savarin i början av 1800-talet. Dr Robert Atkins i USA har sagt det i 30 år och begabbats för detta, men börjar nu få gehör för sina hypoteser när man ser hur utvecklingen gått med de kostråd som getts. Men hur kan man vända på så inpräntade doktriner som att fett är farligt när det är kaloriöverskottet som är det farliga. Även om det finns mer kalorier i fett per gram, så uppmuntrar en fettfattig kost till fel intag och för mycket kolhydrater.

KOST AR INTE BARA att äta det vi tror är nyttigt. Maten skall också vara en njutning för att vår matsmältning skall fungera bra. Hinner vi med det i vardagen, det vill säga tar vi oss den tiden eller blir allt bara snabbmat från mikron framför tv:n? Kan detta moderna levnadssätt vara en av orsakerna till våra ökade sjuktal och läkemedelskostnader? I stället för dyra blodfettssänkande mediciner kanske vi skall satsa på ökad kunskap om rätt mat. Tänk om margarin inte är så bra? Man kan med gott samvete äta fett om vi samtidigt får fysisk aktivitet
att vara en naturlig del i vår vardag. Mat skall lagas med smör och ätas med kärlek. Tänk om det är så enkelt?"

Birgitta Strandvik
Professor vid institutionen för kvinnors o barns hälsa





Vad ska man äta?

Det är varierande, en del kan vara lite känsliga för mejeriprodukter och vete och man får testa sig fram men detta är en bra mall.


Du får äta:
Mjölkprodukter. Grekisk/Turkisk yoghurt, ost (ej mager), feta-ost, keso, creme fraiche, grädde, smör, majonnäs etc. Mjölk, filmjölk och yoghurt kan intas i måttliga mängder beroende på hur kolhydratkänslig man är, de innehåller 5g socker per dl. Den som är laktosintolerant kan använda laktosfria produkter. Smör och ost innehåller inte laktos. Vid mjölkproteinallergi kan man prova om man klarar att äta ”ghee”, klarat smör. Se Wikipedia hur man gör.
Välj helst ekologiska produkter. Du ska inte välja lågfett-produkter, och inte sockrade!
Nötkött, fläskkött, lammkött, kyckling, fisk, skaldjur. Skär inte bort det synliga fettet!
Kryddor (utan Glutamat, smakförstärkare och E-nummer), salt efter smak. Hemgjorda såser utan kolhydrater.
Grönsaker. Olja(raps eller oliv)-vinäger-dressing. Majonnäsdressing.
Linfrön. Oliver. Olivolja och rapsolja (endast ekologiskt odlade, kallpressade).
Kokosfett (inte silverpaketet i affären, utan ren, oprocessad, produkt som kan finnas i hälsokosten, eller köpas från inköpsställen i min bloggmarginal).
Ägg, helst ekologiskt producerade, de innehåller mer omega-3.
(Inte mesost, inte blodpudding; för mycket socker)
Titta i affären på innehållsförteckningen: Högst 5 g kolhydrater per 100 g födoämne. Det är det totala kolhydratintaget som har betydelse i slutänden. En bra tumregel är att inte äta mer än 20-30 g kolhydrater per dag.
Det finns en stor risk, att det i vår normala kost blir en brist på den fleromättade fettsyran omega-3. Den finns i riklig mängd i fet fisk, samt i tillskott av fiskolja. Finns också i kött och mjölk från gräsbetande djur, (som alltså ätit minimalt av kraftfoder) samt i ägg från hönor som fått vegetabiliskt omega-3-haltigt foder.

Du får äta lite av:
Bönor, linser, frukt (inte torkad frukt, koncentrerat socker).
Nötter, mandel, solrosfrön.
Någon bit choklad med hög kakao-procent, 65-90%.
Korv och andra charkprodukter. Här finns många E-nummer, som glutamat etc som skadar våra kroppar. Bör ätas bara vid enstaka tillfällen.
Dessa innehåller låg andel, långsamma, kolhydrater. Uteslut gärna under viktnedgång, du kan prova att äta lite mer av det när du kommit ner till idealvikt.
Dricka bara lite alkohol, den är fettbildande, och stör blodsockerbalansen.
Öl innehåller mycket socker, likaså förstås söta viner och söt sprit (likör).

Avstå från (eller minsta möjliga):
Potatis, och potatisbaserade varor som chips och pommes frites.
Ris och risprodukter.
Majs och majsprodukter (ex cornflakes).
Spannmålsbaserade produkter som pasta, bröd, kex, frukostflingor, gröt, välling, pannkaka etc (stärkelserika födoämnen)
Om du känner att du inte helt kan avstå från exempelvis bröd eller potatis kan du trappa ner successivt.
Godis, kaffebröd, tårta. Sockersötade drycker. Allt socker och allt sockrat.
Margariner (på kemisk-teknisk väg hårdgjorda och smörliknande vegetabiliska fetter)
Omega-6-rika matoljor (exempelvis majsolja, solrosolja, tistelolja, sojaolja, jordnötsolja)

Från http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/ - kika in hos henne!




En kort klipp från en längre föreläsning, om du bryr dig om din hälsa så titta och forska vidare.


Nu har ni lite läsning!
Rekommenderar även dessa sidor:

http://fatlies.wordpress.com/category/kolhydrater/
http://www.skaldeman.se/ - gick ner av att bara äta fett - inga kolhydrater.
http://severkligheten.blogspot.com/2010/10/cancer-en-guldgruva.html - intressant läsning.

Till alla läsare: Ta reda på vad du äter och ifrågasätt våra institutioner och auktoriteter. De är inte ute efter ditt bästa eller ditt välmående - de är ute efter dina pengar och att produkterna är hållbara länge genom tillsatser och konserveringsmedel.

Till livsmedelsverket-livsmedelsföretag har jag detta o säga: Hur fan orkar ni se er själva i spegeln!? Ni lever i lögner och matar ut lögner till folket. Börja agera och se igenom fasaden! Ni utsätter människor för ohälsa, depressioner och livshotande men genom att inte exponera sanningen om maten vi äter. Ser ni inte detta eller agerar och skiter i folkets åsikter och problematiken de upplever har jag två ord att säga och det är:

FUCK OFF!

Peace
Spread the words...
/ -  D.
Postat av: Mia

Heeej! :) Vad roligt att du hittat Girlie nu. Ni verkar vara skit gulliga ihop. Håller tummarna för er! :) Kram

2010-12-13 @ 21:58:19
URL: http://lillablondy.blogg.se/
Postat av: Johan

Big up D!

2010-12-14 @ 08:22:33
Postat av: Johan

Läs även mer på www.vaken.se förutom de rekommenderade länkarna D skriver om.



Läs även vårt forum om mat&hälsa



Sprid ordet!

2010-12-14 @ 08:23:17
URL: http://www.vaken.se
Postat av: ilahinoor

Dessutom ssprider delögnen att barn inte kan växa upp som vegetarianer. De kan de visst , min pojkvä'n är ett utmärkt exempel! Sluta mörda djur för din egna njutnings skull.

2010-12-14 @ 10:20:35
Postat av: Olivia

Bara hoppas de kommer fler som dig som vågar säga ifrån!



Respekt till dig DEDE!

2010-12-14 @ 10:54:54
Postat av: Emelie

Du sprider ju lika mycket skit du med. Man blir dum i huvudet av för lite kolhydrater, det är också bevisat. Men det var inte det jag ville påpeka: Alla som har läst historia i mellanstadiet vet att när potatisen kom till Europa så höjdes livskvaliten och många drabbades inte av lika många sjukdomar längre. Undra hur någon ska förklara det.



Kul att lite kunskaper i historia kan vara till nytta i en aktuell debatt om mat. Kunskap är makt.

2010-12-14 @ 16:31:46
Postat av: Zilva

diggar dig! (:

2010-12-14 @ 17:01:41
URL: http://zilva.bilddagboken.se
Postat av: Anonym

hej daniel. tycker ofta att dina artiklar är intressanta. men den här gången måste jag säga att du är fel ute om du uppmanar dina läsare att dieta och utesluta livsmedel. fett är livsviktigt att äta, där har du helt rätt. men att inte äta kolhydrater (pasta, ris, potatis, bröd) i normala mängder gör en trögtänkt, för hjärnan går på kolhydrater. jag vet inte hur mkt du vet om ätstörningar, men att börja mixtra med maten är ett superbra sätt att skaffa sig sådana.

2010-12-14 @ 17:34:33
Postat av: D.Dede

Emelie&Anonym //



Jag har inte skrivit någonstans att man ska utesluta kolhydrater - det är att övertaget av kolhydrater gör som att vi går upp i vikt.



Livsmedelsverket har ingen kontroll på hur mycket kolhydrater som behövs.



Det enda man kan göra är att testa själv - gå sina egna vägar.



Det finns många levande exempel. Om ni läser länkarna så ser ni hur folk rasat i vikt genom att förminska kolhydraterna drastiskt.



Ni kan inte sitta och säga "De här lärde jag mig i skolan"



Ni måste själva utforksa och uppleva det för o komma fram till er egen sanning - inte vad institutioner och auktoriter intalar oss.



Läs länkarna och läs Birgitta Strandviks öppna brev, hon är ändå professor i ämnet.



Och doktor Annika Dahlqvist blogg.



Peace

/ - D.

2010-12-14 @ 18:04:56
URL: http://dedeprivat.blogg.se/
Postat av: Anonym

Tro mig. Jag har testat det ena och det andra,själv. Det enda det ledde till var att jag blev sjuk. Det är år!! Som jag slösat bort genom att hitta "min egen väg". Var försiktig med de råd du ger.

Att skriva såhär:



"Avstå från (eller minsta möjliga):

Potatis, och potatisbaserade varor som chips och pommes frites.

Ris och risprodukter.

Majs och majsprodukter (ex cornflakes).

Spannmålsbaserade produkter som pasta, bröd, kex, frukostflingor, gröt, välling, pannkaka etc (stärkelserika födoämnen)"

är att uppmana. Har du ens testat detta själv?

2010-12-15 @ 12:53:18
Postat av: D.Dede

Anonym //



Det är inte jag som skrivit vad man ska avstå - utan Doktor Annika Dahlqvist.



Uppenbarligen har detta med minskade kolhydrater funkat för väldigt många och då är det ju väldigt bra och positivt eller hur?



Låt folk gå sina egna vägar och göra sina egna val.



Peace

/ - D.

2010-12-15 @ 17:09:47
URL: http://dedeprivat.blogg.se/
Postat av: Marie

WIH! Nyårs löften!

1. Skippa allt mcdonalds skit å liknande!

2. Minska intaget konserveringsmedel! <-- Lär bli svår (:

I'LL DO MY BEST!



Gott Nytt År DeDe! <3

2010-12-31 @ 02:58:45
Postat av: Daniel

//anonym & Emelie // dede



Är du medveten om att det finns mer än bara en professor i detta ämne?



Frågan om vad vi behöver mest av i vår kost har varit olika under åren, men förtillfället har majoriteten av dessa professorer i ämnet kommit fram till att vår energi förbrukning ska 55-60% komma ifrån kolhydrater.



Kalorier är de som ger upphov till energi det vill säga ju mer kalorier desto mer energi. Det som gör så att vi blir överviktigt är att vi inte använder den mängd kalorier som vi får i oss. Detta kallas posetiv energibalans.



Det näringsämnen som ger energi är följand:

- Kolhydrater: 17kj per 100g

- Protein: 17kj per 100g

- Fett: 39 kj per 100g



Jag vill att du ska kolla upp de här sakerna:

- Mättat fett

- Enkel och fleromättatfett

- Transfetter/Härdadefetter och vad livsmedelverket vill att vi ska göra med dem! (Lagen finns i Danmark nu mera men är inte helt säker på om den finns i Sverige än)



Och till sist observera!



"Ät mer av:

Smör, Creme fraiche och majonäs"



"Smör och ost innehåller inte laktos"

(Ost innehåller iförsig inte mycket laktos men det

finns. Smör är gjord på grädde, i grädde finns laktos.)



"20-30g Kolhydrater/per dag"

Farlig! Äter du så lite kolhydrater per dag blir du undernärd för att det finns kolhydrater i allt förutom kött.



Dede, jag gillar dina texter väldigt mycket, du skriver fint och jag känner att du vill kämpa för en bättre värld. Men var snäll och kolla igenom dina källor. Var lika kritisk mot dina egna källor som emot regeringen.

2011-05-17 @ 23:15:24
Postat av: D.Dede

Daniel //



Tack för ditt inlägg.



Man kan läsa i all evighet om olika saker, olika teorier.



Den enda sanningen är när man empiriskt utforskar den själv och hittar svaret.



Alla kroppar är unika och övertaget av kolhydrater har visat sig vara förödande för västerländska människor.



Själv äter jag kolhydrater men inte i så stor mängd. Mycket makrobotisk kost.



Det inlägget ville framföra var att se igenom livsmedelindustrin och själv utforska sanningen vad din kropp behöver eller inte.



mvh

D.Dede

2011-05-26 @ 21:18:53
URL: http://dedeprivat.blogg.se/

Hey! Jag försöker svara alla mina otroligt fina läsare men pga tidsbrist hinner jag inte alltid svara. Det går även fint maila mig, om vad som helst till, [email protected] - där svarar jag nästan alla läsare så fort jag hinner. All energi och lycka till dig! Bless you so much! Lots of Love, Truly Yours, D.


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: